Зона для пікніка на вашій дачній ділянці

Загалом місце для пікніків може розташовуватися будь-де — в саду, під гілками тінистої яблуні, біля будинку, у спеціально побудованій альтанці, у дворі, увитому виноградною лозою. І, безумовно, щоб влаштувати трапезу на природі не обов’язково щось купувати (крім продуктів, звісно). Цілком можна обійтися підручними засобами – покривалом, розстеленим прямо на траві, наприклад.

І все ж, найчастіше на кожній обжитій дачній ділянці є окремий куточок, де члени сім’ї та їхні гості люблять збиратися, щоб посмажити м’ясо на вугіллі та посидіти у гарній компанії на свіжому повітрі. І найзручніше це робити не на землі, а за столом.

У цій статті хотілося б запропонувати вам кілька варіантів облаштування зони для пікніка – від найекономічнішого і найпростішого до дорогого і навіть розкішного.

Економ-варіант
Більшість дачників, на жаль чи на щастя, прагнуть облаштувати свою ділянку, у тому числі й зону для пікніка, із найменшими витратами. Ну, правда, невже я не зможу сам спорудити лавку, столик і забезпечити місце для шашлику, думає практично кожен справжній господар. І він абсолютно правий!

Справді, якщо підходити до облаштування місця для пікніка без претензій та вишукувань, можна не витратити на це копійки або обійтися необхідним мінімумом.

Яскравий приклад — шашлик можна посмажити і над неглибокою ямкою в землі, огородженій старою цеглою, чотирьох або шести штук буде більш ніж достатньо, а м’ясо вийде не гірше, ніж у цегляній печі. Ах, у вас немає на дачі старої цегли? Дозвольте засумніватися, але на крайній випадок одна цегла коштує від 7 до 38 рублів, так що через шість штук ви точно не розоритеся.

Зона для пікніка на вашій дачній ділянці
Невже ви жодного разу не готували шашлик на такому саморобному мангалі? Може, й не надто зручно, але ж смачно, правда?

Ще один дуже недорогий варіант – звичайний залізний ящик, можна навіть без ніжок і підставок (у крайньому випадку, якщо хочеться комфорту, можна спорудити підставки з тих самих старих цегли). Та й саму скриньку можна зробити самостійно, проте тут вже починаються суттєвіші витрати — лист стали розміром 1,25 на 2,5 метра коштуватиме не менше однієї тисячі рублів. Звичайно, все залежить від його товщини та якості, проте метал тонший за 1 міліметр використовувати не рекомендується, як і оцинковану сталь — її покриття обгорає і ваше м’ясо може пахнути не дуже приємно.

Готовий металевий ящик-мангал на досить високих ніжках буде коштувати від 600 рублів (найпростіша модель, без зайвих пристроїв та зручностей, невелика, розрахована на вісім шампурів). І ще одна обов’язкова стаття витрат, якщо ми вже заговорили про шампури — набір із шести таких рожнів для смаження м’яса довжиною 60 сантиметрів буде коштувати від 240 рублів (у даному випадку також діє принцип — чим довший виріб і товщі сталь, тим дорожче).

Але мангал для пікніка – не найголовніше, потрібні ще й меблі. Мінімальний комплект — стіл і дві лавочки — спорудити не важко навіть для людини, яка у звичайному житті з молотком, пилкою і цвяхами стикається дуже рідко.

Що доведеться купити? Якщо у вас немає старих дощок, що залишилися після будівництва покрівлі або сараю, доведеться придбати цей основний матеріал. Кубічний метр необрізної та нешліфованої дошки товщиною 30 міліметрів коштує близько 3,4 тисяч рублів. Однак можна заощадити — відшукати найближчий оптовий склад і придбати дерев’яні піддони, яких там зазвичай дуже багато. Коштує один б/в піддон розміром 1200×800 міліметрів всього близько 100 рублів.

Лавки і стіл можна зробити стаціонарними, тобто просто вкопати в землю ніжки, а можна переносними.

Зона для пікніка на вашій дачній ділянці
Так, виглядає такий саморобний комплект меблів не надто красиво, але завжди можна накрити стіл ошатною скатертиною, а на лавочки постелити строкате покривало. І чим місце для пікніка?

Середня цінова категорія
Звичайно, сидіння-піночки, необтесана лавочка та цегла на землі замість мангалу — це теж непогано. Але хочеться чогось більш комфортабельного та привабливого. Тоді вирушайте до магазину за готовим комплектом меблів для пікніка та повноцінним мангалом.

Скільки коштуватиме таке задоволення? Розкид цін дуже великий і залежить від матеріалу виготовлення, якості виробу, його розмірів та інших параметрів.

Отже, насамперед купуємо мангал з дахом, що дозволить посмажити м’ясо навіть у дощовий день. Вартість таких жаровень коливається в діапазоні від 8 до 60 тисяч рублів. Найпростіший варіант відрізняється від звичайної металевої скриньки на ніжках наявністю даху з такого ж металу. А дорожчі та стильні моделі відрізняються витонченим куванням, ажурними прикрасами, поличкою для продуктів та дров, крім того, до них додається повний комплект інструментів – від кочерги до лопаточки для збирання вугілля. Деякі моделі здатні просто вразити уяву, тому що виконані, наприклад, у вигляді старовинного паровоза, витонченої альтанки або скрині.