Будинок у Карпатах у закопанському стилі

Карпати – ідеальне місце для спокійного життя у гармонії з природою. Саме тому архітектори студії Doomo розмістили свій проект у польському селі Могиляни. Ця лаконічна та компактна споруда, виконана у закопанському стилі, ідеально вписується в горбистий ландшафт і поєднується з барвистим краєвидом передгір’я Карпат.

Закопанський стиль характерний тутешніх країв. Зародився він на початку ХХ століття, а зараз прагне відтворити традиції народної архітектури та надати їй сучасного та актуального вигляду. Сьогодні архітектори все частіше вдаються до використання закопанського стилю у проектуванні через його самобутність.
Площа будинку – 180 квадратних метрів. Споруда складається з двох поверхів із мансардним блоком, гаража та невеликого цоколя.
Незважаючи на невелику площу будинку, в ньому розмістили всі необхідні кімнати та гараж, здатний вмістити до двох машин.
Будівля адаптована для горбистого ландшафту, тому трохи нависає над рівнем землі. На дерев’яний цоколь, обрамлений перилами, ведуть невеликі сходи.
Трикутний мансардний блок сильно виступає за межі стін, що є характерним для закопанського стилю. У поєднанні із цоколем створюється простір справжньої традиційної веранди. Влітку на ній можна розмістити диван та стіл та насолоджуватися чудовим краєвидом на передгір’ї Карпат.
Цоколі та дахи виготовлені з натуральної деревини канадського кедра, через що створюються асоціації з народною архітектурою. Це відчуття створюється завдяки властивостям матеріалу, який згодом набуде більш старовинного та затишного вигляду.

Незважаючи на простий та стриманий екстер’єр, інтер’єр виконаний дуже сучасно та функціонально. У приміщенні багато просторих кімнат без використання додаткових перегородок та дверей. Великі вікна пропускають багато світла, завдяки чому простір візуально збільшується.
У приміщенні в очі впадає велика кількість дерева, яке «втілюється» в столах, стільцях, шафах та оздобленні підлоги. Як декор виступають рослини і стильні чорні люстри.
Кімнати виконані в одному стилі, що створює відчуття єдності простору. Основна кольорова гама – контраст світлих і темних відтінків.
Меблі мають мінімалістичний стриманий вигляд без зайвих елементів. Простота форм гармонійно поєднується з прекрасним пейзажем, що відкривається у вигляді величезних вікон. У такому будинку приємно відпочивати від міської метушні влітку чи стежити за снігопадом у зимовий час.