Як доглядати будинок з дерева, щоб він прослужив довго

Догляд за дерев’яним будинком: навіщо необхідний?

Догляд за будинком з дерева спрямований на запобігання можливим загрозам для будівництва. Перелічуємо п’ять небезпечних факторів, що впливають на довговічність будинку.

Пожежа. Незахищені дерев’яні будинки схильні до швидкого згоряння.
Цвіль і грибок. Виникають через вогкість, руйнують матеріал зсередини, створюють неприємний мікроклімат у кімнатах.
Комахи-шкідники. Без відповідного догляду за дерев’яним будинком та обробки, через кілька років стіни та каркас приходять у непридатність.
Сонячні промені. Під прямим ультрафіолетом деформується матеріал, утворюються тріщини.
Підвищена вологість. Стає причиною усадки та гниття, як результат – деформація каркасу.
Щоб зрозуміти, як доглядати будинок з дерева, коротко розберемося в нюансах домобудівництва.

Як доглядати будинок з дерева в перший рік

У перші 6-12 місяців після зведення будинок приймає усадку. Це означає, що утеплення та конопатки будівлі бажано здійснювати мінімум через півроку після завершення будівництва. На цей час планують і чистову обробку. В іншому випадку роботи не матимуть сенсу: догляд за будинком з дерева не дасть бажаного результату, і доведеться відновлювати роботи.

Важливою є й температура, яку власник підтримує всередині приміщень. У першу зиму бажано підтримувати +17 … +20 ° C, інакше просушування деревини пройде занадто швидко: це спровокує короблення та утворення тріщин.

Догляд за дерев’яним будинком з першого року експлуатації передбачає використання антисептиків, антипіренів та інших захисних покриттів, які завдають на етапі фінішної обробки. Такі роботи проводять як всередині, так і зовні.

Догляд за дерев’яним будинком: методи захисту

Існує кілька заходів, необхідних для повноцінного догляду за будинком із дерева. Опишемо основні.

Нанесення антипіренів. Процедура знижує ступінь пожежної небезпеки деревини. Також для цих цілей використовують спеціальні лаки та фарби. Не варто вибирати комбіновані склади: радимо купувати засоби спеціального призначення (антипірени, антисептики та ЛКМ).

Застосування антисептиків. Антисептики захищають деревину від гнилі, грибка, плісняви ​​та комах-шкідників. Крім того, мають водовідштовхуючий ефект. Обробку рекомендується здійснювати мінімум щорічно.

Використання фарб та лаків. Лаки та фарби призначені для захисту будинку від ультрафіолету. Важливо, щоб на поверхні, що покривається, не було дефектів або пошкоджень: якщо вони є, усуваємо до нанесення захисту. Не забуваємо також про ґрунтування металевих елементів перед фарбуванням.

Пам’ятайте, що догляд за дерев’яним будинком має бути комплексним, тому доведеться запастись кількома засобами. Ретельно закладайте стики та тріщини, перш ніж наносити просочення або лак. Для таких цілей застосовують герметики або клоччя, просочену антисептиком і антипіреном.

Догляд за домом з колод
Довговічність дерев’яного будинку залежить від грамотно організованої вентиляції в кімнатах (особливо з підвищеною вологістю: санвузол, ванна, кухня). Під час планових процедур з догляду за будинком з дерева приділіть увагу ділянкам, що прогнили, демонтуйте і замініть їх. Якщо цього зробити неможливо, використовуємо просочення-консерванти. Часто схильні до гниття нижні частини несучих опор, нижній брус і елементи, які знаходяться близько до землі.

Просочення необхідно оновлювати щороку, а покриття з лаку та фарб — за необхідності.