Як визначити несучу стіну в будинку?

Останнім часом стало модним перепланування житла. Але щоб поєднати приміщення, часом необхідно повністю або частково знести перегородку, яка несе на собі основне навантаження плит, балок, балконів, розташованих на верхніх поверхах будинків. І якщо неправильно перерозподілити цю силову схему, то така самодіяльність загрожує серйозними наслідками. Як визначити несучу стіну в будинку, щоби випадково не демонтувати цю головну конструктивну систему?

Стіна на всі часи
Структурним елементом, який розділяє внутрішній простір на окремі кімнати, є стіна. Однак стіна покликана виконувати ще й функцію збереження цілісності усієї будівлі – від фундаменту до даху – якщо на неї спираються перекриття, перегородки, архітектурні фрагменти, розташовані вище.

Звичайно, якщо випадково, а може, і з наміром, зруйнувати одну, або в гіршому випадку, кілька основних опор, то існує ризик розтріскування стін, обвалення міжповерхових перекриттів, виникнення тріщин на стелях.

Плануючи ремонтні перетворення вашого житла, переконайтеся, що вони не торкнуться головної опорної конструкції.

Хто допоможе?
Щоб визначити стіну, що несе в будинку, краще відвідати з візитом будівельне управління адміністрації за місцем проживання. У цій організації мають бути конструктивні плани всіх будівель мікрорайону. Фахівець знайде потрібний план і дасть однозначну відповідь на ваше запитання.

Проте «просунуті» у галузі будівництва фахівці можуть спробувати самостійно розібратися у цьому питанні. Для цього потрібно вивчити технічний паспорт житла. Такий документ має кожен домовласник. У плані квартири обов’язково вказано, яка зі стін є головною опорою. Пощастить тому, хто зможе розібратися у кресленнях, схемах, позначеннях. Якщо ж не виходить, перепланування не слід починати. Зверніться все-таки до виконкому, де допоможуть із вирішенням проблеми.

І ще одна порада
Існує ще один спосіб, завдяки якому можна визначити несучу стінку в будинку. Це – вимір її товщини. Зазвичай несуча стіна завжди товщі, ніж прості міжкімнатні перегородки. Виміри проводять, ставши у дверному отворі чи іншому місці, зручному вимірювання рулеткою.

Якщо ваш будинок панельний, основний буде стінка, товщиною більше 14 см. У цегляній будові несучими називають конструкції, у яких товщина більше 38 см. У монолітної будівлі несуча система має товщину більше 20 см.

Крім вимірів, необхідно звернути увагу на розташування стін. Основними є зовнішні конструкції, що утворюють «коробку» будинку. До цієї категорії відносять і перегородки, зведені у напрямку сходових прольотів.

Сьогодні існує чимало пропозицій від різноманітних дизайнерів, які пропонують проекти перепланування житла. Багато хто з них навіть не бере до уваги дотримання будівельних норм, у тому числі і тих, що стосуються безпеки.

Можливо, дизайнер не завжди знає, як визначити стіну, що несе в будинку, тому і не замислюється над наслідками ремонту. У результаті клієнт отримує незаконно переплановане житло, сусіди – мережу тріщин у стелі, інспектор по житлу – привід вручити припис мешканцю повернути квартиру у відповідний чи вихідний стан.

Щоб замовити ремонт квартир в Мінську, заходьте в каталог TAM.BY, де знайдуться компанії з будь-якими послугами.