Гарний зовні та теплий усередині: чим обшити дерев’яний будинок зовні?

Знайомство з технологічним процесом
Насамперед, слід запам’ятати, що зовнішні оздоблювальні роботи новозбудованих будівель виконують після певного часу після введення в експлуатацію. Пов’язують це з усадкою конструкції, період якої визначається типом деревного матеріалу. Для будівель з дикого дерева термін складає 2 роки, із бруса – 6 міс. – 1 рік, профільованого або клеєного бруса цей період не витримують.

Спосіб облицювання будов зовні відбувається у кілька етапів, першим з яких є обробка стін спеціальними засобами. Потім укладають пароізоляційний матеріал, після чого монтують каркасну систему, на яку настилають шари теплоізоляції, укладають гідроізоляційну плівкову. Завершує процес зовнішнє декоративне оздоблення.

Етапи підготовки до обшивки дерев’яного будинку
Роботи з утеплення та зовнішньої обробки, як правило, проводять у теплу пору року. Якщо вирішите обшити дерев’яний будинок зовні самостійно, грамотно підберіть матеріали, суворо дотримуйтесь рекомендацій, виконуючи поетапно кожен блок робіт.

Починають процес з обробки стін засобами, що запобігають зараженню деревини грибками, пліснявою, шкідливими комахами. Це допоможе убезпечити та зберегти дерево після того, як до стін буде закрито доступ.

Для природної циркуляції повітря у дерев’яній споруді укладають шар пароізоляції з поліетилену. Між матеріалом та стіною необхідно залишити вільний простір. Тому на будові з круглої колоди споруджують каркас, на нього набивають рейки, потім настилають плівку. Для укладання пароізоляційного настилу застосовують спеціальний алгоритм.

Особливості теплоізоляції
Щоб раціонально та ефективно обшити дерев’яний будинок зовні, потрібно правильно визначити тип теплоізоляційного матеріалу, розрахувати його потребу. А для цього потрібно знати сильні та слабкі сторони різних типів утеплювачів.

Плити з пінопласту добре зберігають тепло, просто монтуються, не зазнають пошкодження комахами. Негативні властивості – нездатність пропускати повітря, низька пожежостійкість, екологічна небезпека.

Піноплекс – тип утеплювача, виготовлений способом екструзії: має ті ж властивості, що й попередній матеріал, проте до мінусів додається погане різання та складний монтаж.

Фахівці чудовим варіантом утеплення вважають мінеральну вату, в ідеалі – випущену у плитковій формі. Через м’які шари добре проходять потоки повітря. Плити досить легко настилаються, піддаються точному припасуванню, не вимагають додаткових кріпильних конструкцій. У каркас встановлюють м’які плити, що прилягають до основи досить щільно. Скоби і стики заклеюють стрічками, що самоклеяться.

Після заповнення системи її застеляють гідроізоляційною плівкою, назовні гладкою стороною. Для фінішного облицювання монтують решетування з дощок.

Варіанти оздоблення
Надання будівлі бажаного зовнішнього вигляду можливе з підбором відповідного типу оздоблювальних рішень. Сутність житла допоможе відтворити вагонку «під дерево». За зовнішніми ознаками це дошка різних відтінків: екологічна, міцна, естетична. Проте вагонку потрібно обробити засобами проти комах, а також підфарбовувати за 2-3 роки.

Вишукано виглядає оздоблення з блок-хауса – різновиду вагонної дошки з імітацією оциліндрованої колоди по зовнішній стороні. Матеріал має виняткові позитивні якості, але при цьому – досить дорогий.

Якщо не знаєте, чим обшити дерев’яний будинок зовні, зверніть увагу на вініловий сайдинг – легкий, міцний та недорогий матеріал. Виконуючи будівництво дерев’яних будинків часто використовують ПВХ-панелі, виготовлені під цеглу, мармур, камінь.