Літній будиночок у естонському лісі

Головним у цьому проекті літнього будиночка під Таллінном, виконаного бюро KUU Arhitektid, стала гармонія будівлі і соснового лісу. Рішення архітекторів визначали види на Балтійське море, що переважають вітри та напрямок сонячних променів. Все для того, щоби людське втручання стало продовженням шедевра природи.

Найяскравіший елемент нового будинку – високі скатні покрівлі. Архітекори стверджують, що творчо переосмислили архетип традиційного естонського будинку. Подібні будинки будувалися у цих місцях протягом століть. При цьому виглядають покрівлі вкрай сучасними і досить складними у своєму виконанні: у верхній частині пірамід вставлені зенітні вікна, що забезпечують додаткове освітлення інтер’єрів. Необхідність «зловити» діагональне сонячне проміння зумовило кут нахилу покрівель.

Решта скління також підпорядкована оточуючим видам. Площини суцільного скла змінюються глухими білими поверхнями стін, перетворюючи кожне вікно на картину. Сосновий ліс, вид на море, що ховається за соснами, або галявину перед будинком — кожен із пейзажів має свій сюжет. Величезне вікно зроблено і в спальні, а кухня та їдальня взагалі проглядаються наскрізь. Скління в цьому місці зроблено розсувним, щоб господарі мали можливість прибрати останній бар’єр між інтер’єром будинку і лісом.

Окремим блоком стала дерев’яна сауна. Дерево, яким вона обшита, просочене темною смолою, що візуально відрізняє її від житлових приміщень і робить вигляд більш різноманітним. Об’єднані всі обсяги відкритою дерев’яною терасою, в якій передбачені отвори для дерев, що підходять впритул до стін.

Незважаючи на те, що будиночок називається літнім, утеплені стіни дозволяють жити в ньому цілий рік. Спальня та вітальня поєднані через невеликий коридор, у який відкривається гардероб. Просте та ефективне компонування дозволяє жити тут сім’ї з двох осіб, а високі білі склепіння покрівель роблять невеликі приміщення візуально просторими.