Ландшафтний дизайн. Особливості складання плану озеленення території навколо будинку

За існуючими правилами озеленення території у відповідній кліматичній зоні, не рекомендується відводити під посадки більше половини всієї землі, що прилягає до заміського будинку. А якщо поряд розташований ліс, сад чи парк, то потрібно ще зменшити площу для висадки дерев та чагарників до третини.

Дерева і чагарники можуть створювати тінь і порушувати надходження сонячного світла до житлових приміщень, що позначиться негативно на стані здоров’я всіх мешканців будинку, і буде порушенням санітарних норм. Тому чагарники потрібно садити на відстані не менше ніж п’ять метрів від будинку. І якщо стіна виходить на сонячну сторону будівлі і має одне або кілька вікон, то чагарники та високорослі дерева розміщують на відстані не менше десяти метрів від неї.

Вітер, пил, сніг та інші прояви поганої погоди можна затримати або послабити їхню шкідницьку дію, якщо завбачливо помістити захисну живу стіну з високих чагарників або дерев. Настійно не рекомендується висаджувати дерева та чагарники, що мають колючки, отруйні плоди або листя.

Чітко визначтеся, що буде на Вашому плані, які види дерев та чагарників. Має бути весь задуманий асортимент. Дуже важливо визначитися з Вашими побажаннями про час цвітіння, плодоношення та інші характеристики, від яких залежатиме весь зовнішній вигляд ландшафту.

Обов’язково складається розбивочне креслення, на якому вказані всі групи рослин, окремі види, газони, живоплоти, великі дерева, що дають тінь, квітники і докладно вказується відстань між ними.

Якщо озеленення проводиться на ділянці, де багато світла, то можете висаджувати в’яз, гостролистий клен, липу дрібнолисту, білу акацію. Біла акація цвіте на початку літа чудовими, запашними білими квітами. Садити її потрібно вздовж паркану, тому що вона є теплолюбним чагарником. Для посадки краще використовувати той матеріал, який вирощений з місцевого насіння, йому не потрібно адаптуватися в нових кліматичних умовах.