Ландшафтний дизайн ділянки: 8 найкращих ідей та проектів на одній сотці

Так, в арсеналі будь-якого дизайнера завжди є спеціальні прийоми та методи зміни візуального сприйняття простору, за допомогою яких можна немов чарівною паличкою розсунути стіни, зламати перспективу та подовжити шлях. Все це у використанні на практиці можна побачити у представлених восьми кращих дизайн-проектів для зовсім маленького саду, всього в одну сотку.

Але для початку варто позначити головні помилки, які призводять до зорового зменшення і так невеликого саду:

Великі, надто високі садові меблі.
Достаток гострих кутів та неприродних форм.
Прямі та незграбні доріжки.
Занадто великі предмети декору.
Широкоформатна плитка для мощення доріжок.
Посадка рослин лише по периметру саду.
Кордон або глухий кут, куди постійно упирається погляд.
До речі, у Європі такі великі просторі сади, як у Росії – рідкість. Навпаки, будинки з садибами і в Німеччині, і у Франції, і Нідерландах сплановані таким чином, щоб весь простір використовувався з максимальною користю, без втрати навіть одного квадратного метра. Ось чому компактні сади, розташовані лише на одній сотці, — цілком нормальне явище за кордоном. І багато їхніх господарів вже настільки звикли до такої компактності, що ніколи не проміняли б свій затишний «рай» на плантації з лісами та річками. Адже не так важливо, яка площа виділена під місце відпочинку — навіть людина, яка сидить по суті, займає собою менше одного квадратного метра, а сотка — це цілих сто таких метрів.

Ландшафтний дизайн маленької ділянки

Звичайно, російській душі звично і жити, і мислити з розмахом, і великі садиби з лісами нашому менталітету набагато ближче. Але що вдієш, якщо придбана ділянка зовсім невелика? Якщо він дійсно займає лише одну сотку? Тоді настав час брати на озброєння всі дизайнерські хитрощі оформлення маленького саду, і він абсолютно ні в чому не поступатиметься гектарному парку — ні в комфорті, ні в естетиці.

Проект № 1. Лісовий куточок: як задіяти вертикаль
Отже, чого найбільше бракує будь-якому міському жителю? Звичайно, сонця, свіжого повітря та кришталево чистої води — от і готова формула «лісового» куточка на власній ділянці.

У такому саду вся гра – в обсязі: підняті сходи-містки, феєрверки фонтану, великі ялини та високі скульптури. І в цьому є свій сенс: якщо горизонталі не вистачає, саме час задіяти вертикаль.

Як обладнати каскади, фонтани та річкові камінці
Штучні водоймища сьогодні користуються величезною популярністю, адже в них можна влаштовувати будь-які каскади та фонтани, спрямовувати потік води так, як заманеться. Наприклад, встановлений підводний насос ганяє воду зі ставка на верх каскадів, звідки вона гарно спадає знову в ставок. Цей же насос налаштовує силу струменя та бризок у фонтані, а ось самі водяні феєрверки залежатимуть від того, які були куплені насадки та форсунки. Весь секрет якраз у тому, що не знайомій із будівництвом штучних водойм людині здається, що за каскадами є якесь природне джерело.

Декоративний водоспад на ділянці

Зробити штучний ставок складної форми цілком можна своїми руками – достатньо замовити готову пластикову або скляноволоконну форму за індивідуальним ескізом, або вирити своїми руками ставок потрібної форми і вистелити його спеціальною чорною плівкою. Яка, до речі, продається ще й з імітацією річкового дна — з «прилиплими» камінчиками, черепашками та блискітками для віддзеркалення сонячних променів (заради створення гарних «річкових» відблисків).

Які найкращі посадити рослини
Щоб надихатися киснем, найкраще посадити невибагливі до догляду соснові рослини, які до того ж не «видають» стільки сміття восени, як листяні. Соснова смола радуватиме шикарним лісовим ароматом, дзюрчання води – пестити слух, а велика кількість природного зеленого кольору – заспокоювати і дарувати тиху радість.

Дерев’яна альтанка у соснах

А серед сосен ховається альтанка, з якої відкривається вид на струмки з каскадами, і яка добре прикрита від очей відпочиваючих на шезлонгах.

Як зробити воду кристально чистою та блакитною
Найкраща прикраса будь-якого водоймища – це не статуетки і не кам’яні красиві борти. Насамперед будь-якій людині на очі трапляється сама вода, а саме її прозорість, колір і відблиск на сонці. Але якщо прозорість без проблем забезпечать сучасні фільтри для очищення і деякі види рослин, то з кольором все не так просто.

Взагалі, якщо розглядати колір із психологічної точки зору як чуттєвий збудник, то вченими вже доведено, що всі відтінки синього завжди діють на людину заспокійливо, створюють оптичну ілюзію глибини та дали. А зробити воду в штучному водоймищі злегка блакитною можна за допомогою спеціальних фарб-порошків для води, які продаються в будь-якому будівельному магазині, або ж встановивши точкове підводне підсвічування: через товщу води самих світильників видно не буде.