Освітлення присадибної ділянки – вибираємо ліхтарі та світильники

Освітлювальні прилади допомагають виділити за допомогою світла окремі малі архітектурні форми, так звані МАФи, групу дерев, пишну клумбу, доріжку або альпінарій, роблять вашу ділянку ще красивішою і привертають увагу до її незаперечних достоїнств.

Вибирати світильники для присадибної ділянки слід не лише виходячи з їхніх зовнішніх параметрів, але й функціональних особливостей, особливостей експлуатації. Вся система освітлення ділянки має бути продумана до дрібниць і тоді ваш сад, тераса, майданчик біля басейну, альтанка та двір будуть чудовим місцем для відпочинку не лише вдень, а й уночі.

Загальні правила планування
Рекомендується продумати систему підсвічування присадибної ділянки на етапі ландшафтного будівництва. Потрібно точно визначитися з розміщенням усіх освітлювальних приладів, подумати, де вони особливо потрібні. Підведення електрики до світильників неминуче пов’язане з копанням ям і канав, так що проводити роботи з облаштування освітлення краще ще до початку висадки рослин, на етапі планування всього ландшафтного дизайну.

Складання плану освітлення ділянки зазвичай починається з вибору місця розташування найбільших, стаціонарних світильників, наприклад стовпових ліхтарів. Якщо дворик невеликий, то й одного такого ліхтаря з потужною лампою розжарювання буде цілком достатньо, проте, якщо на вашій ділянці є стежки, за будинком знаходиться, наприклад, альтанка чи лазня, необхідно продумати підсвічування і цих куточків. Насамперед потрібно забезпечити безпеку пересування і лише потім подумати і про естетичну складову освітлення.

Дуже важливу роль відіграє не тільки місце розташування світильників, але і їх потужність, а також світло, що випромінюється лампами, так що, можливо, доведеться порадитися з фахівцями і замовити готовий проект освітлення всієї ділянки.

Також потрібно відразу вирішити, як керуватиметься ваша система освітлення. Сьогодні можна вибрати як традиційну ручну систему керування, так і автоматичну. У першому випадку для кожного окремого світильника або зони освітлення буде встановлений свій вимикач, так що вам доведеться щовечора «обходити володіння» та вмикати світло по всій ділянці. У разі встановлення автоматизованої системи всю роботу виконає таймер, який можна запрограмувати на певний час доби, наприклад, на дев’ять годин вечора влітку та близько п’ятої години дня взимку.

Ще зручніший спосіб управління, який виключить необхідність щоразу перепрограмувати таймер — вбудовані чутливі фотоелементи, які реагують на зміни в природному освітленні і дають команду «нехай буде світло» після настання сутінків. Єдиний мінус такої системи управління – висока вартість. Ціна одного ліхтаря з фотоелементом та реле може досягати 120 доларів, хоча є й китайські моделі, значно дешевші, але й працюють вони не так надійно, як хотілося б.

Крім того, є також фотоелементи, що реагують не на сонячний захід сонця, а на рух. Якщо хтось іде доріжкою або заходить у двір — освітлення вмикається. Такий варіант дозволить заощадити на електриці, проте порожня ділянка виглядатиме темною та незатишною. А якщо ночами у вашому дворі вільно бігає великий собака – ліхтар моргатиме практично безперервно, тому в такому випадку подібні фотоелементи просто не потрібні, краще вибрати реагуючі на зміну природного освітлення.

Кожній ділянці свій світильник
Вибираючи освітлювальні прилади, які будуть встановлені на вашій ділянці, слід пам’ятати, що з освітленням паркувального майданчика, під’їзду до гаража, тераси, ганку, садових доріжок чудово впораються вуличні бра, тротуарні світильники та стовпові ліхтарі.

Однак для клумб і декоративних кущів слід вибирати інші освітлювальні прилади, інакше в променях звичайного ліхтаря вони зблякнуть і естетичного ефекту досягти не вдасться.

Виділяти світлом окремі ділянки прибудинкової території можна двома способами. Традиційне підсвічування імітує сонячне світло та освітлює ділянку зверху вниз. Такий спосіб дозволить вам забезпечити безпеку пересування і покаже всю красу рослин навіть уночі, проте досягти незвичайного ефекту не вийде – все просто і банально.

Набагато оригінальнішими виглядають невисокі світильники, заховані в клумбі або кроні дерева, невеликі вбудовані або декоративні лампи, які можна заховати за листям. В результаті здаватиметься, що квітковий кущ або яблуня самі випромінюють світло.

У альтанці чи терасі ідеально виглядатиме підвісний світильник чи ціла група однотипних ліхтарів, підвішених під дахом. З їхньою допомогою можна створити м’яке, розсіяне, делікатне освітлення, яке не заважатиме спілкуванню чи сімейному обіду на свіжому повітрі.

Увага на доріжки
Враховуючи те, що основною функціональною метою влаштування освітлення на присадибній ділянці є забезпечення безпеки пересування, то “обділяти увагою” доріжки та стежки, що ведуть до різних куточків саду, ніяк не можна.