Газон: їх види та догляд

Нині ладшафтний дизайн набирає популярності. Стало модно облаштовувати територію, що прилягає до заміського будинку, різного виду газонами, які приносять естетичність місцю вашого проживання. Висадка різних квіткових композицій та чагарників, створення альпійських гірок або невеликої водойми забезпечать незабутнє враження вам і вашим гостям.

Штучні та декоративні газони – чудова основа для такого декору. Поява газону на вашій ділянці розбавить загальне тло навколишніх зелених насаджень (дерева, чагарники та квітники).

Крім естетичних і декоративних якостей газон несе в собі цілу низку функцій, що позитивно впливають на навколишній простір. Дуже міцний шар дернини, що утворюється під газоном, сприяє зміцненню ґрунту та ускладнює доступ пилу. Власний мікроклімат, що створюється газоном, очищує та підвищує вологість повітря.

Основні види газону
Українська

Простий газон, висотою 5 см, що виростає із насіння вітчизняного виробництва. Наша трава, порівняно з канадською або датською, має набагато більш розвинену кореневу систему і товстий стебель, що говорить про стійкість зеленого покриву до витоптування.

Партерний

Сувора декоративна композиція, що знаходиться на точно організованому майданчику і складається з типових для цього виду газонних рослин. Зазвичай розміщення таких газонів відбувається на передньому плані в парках, на площах перед пам’ятниками та на парадних ділянках перед будинками. Догляд за газоном вимагає особливої ​​ретельності та систематичної стрижки, досягаючи приблизно 3 см заввишки. Газони оформлюються за всіма правилами ландшафтного мистецтва, що дає право називати їх класичними чи англійськими. Мають суцільний трав’яний покрив з оксамитовою поверхнею та складним малюнком. Таким газоном не бажано ходити, крім випадків проведення робіт з благоустрою.

Спортивний

Дуже специфічний газон, на вигляд нагадує галявину з різного виду трав, є суцільний зелений покрив. Фактично такий газон близький до партерного, але до певної міри і до звичайного газону. Найбільш стійкий до витоптування, але вимагає відповідальної підготовки ґрунту та вимогливий у догляді, стрижуть газон на висоту 3-4 см.

Луговий

В основному газон призначений для прогулянок та відпочинку, але його дуже легко сплутати з мавританським, оскільки луговий газон – його підвид. Розміщувати газон переважно з південного боку ділянки. Газон виглядає як майданчик із дикорослими рослинами, в оформленні також можуть брати участь лугові квіти. Один із недоліків – слабкий опір до витоптування.

Перша стрижка газону проводиться через 1,5 місяця після того, як відцвіла остання квітка, надалі газон стрижеться 2 рази на місяць, з наступним переходом на одномісячну стрижку. Удобрювати газон слід один раз на рік. Для надання акуратного вигляду рекомендується стригти газон до рівня 10 см.

Значно відрізняється від звичайного газону тим, що складається переважно з багаторічних та однорічних рослин, таких як, ромашка, волошки, дзвіночки та ін. Газон усім своїм виглядом є фрагментом первозданної природи. Здається, що догляд за таким газоном не повинен бути важким, тому що в його масі виростають знайомі нам рослини, але насправді це далеко не так. Що б газон виглядав розкішно і продовжував привертати увагу оточуючих, дуже важливо стежити за поливом, цвітінням рослин, і скошувати по досягненню 8-10 см у висоту.