Карликові хвойні дерева для саду

Багато власників дачних будинків або приватних котеджів мріють посадити на своїй ділянці хвойні дерева, але не наважуються, бо бояться, що вони займуть занадто багато місця або створять тінь для інших рослин. На сьогоднішній день існує безліч різновидів компактних сортів і видів дерев для ландшафтного дизайну хвойних порід, які без проблем можна розмістити на дачній території.

Вчені з усього світу доклали багато зусиль, щоб вивести якнайбільше мініатюрних хвойних рослин. Вони мають масу корисних властивостей, очищають повітря та насичують його ефірними оліями. Деякі садівники перетворюються на справжніх колекціонерів, і кожен сезон поповнюють свій дачний ландшафт карликовими ялицями, ялинами та модринами.

Такі рослини чудово доповнять ландшафт кам’янистого саду, ними можна прикрасити двір або палісадник, а також вирощувати їх у садових горщиках. Це дозволить розміщувати хвойники на веранді, вздовж доріжок та навіть на балконі будинку. Особливо добре вони виглядають взимку та створюють на ділянці неповторну атмосферу.

Мініатюрні хвойні рослини досить різноманітні і їх можна умовно поділити на кілька груп:

Мікрокарлики – не більше 3 см.
Міні-карлики від 3 до 8 см.
Карлики – 8-15 см.
Напівкарликові та середні – 15-30 см.
Повнорослі види дають приріст понад 30 см щорічно та у 10-річному віці виростають до 3 м.
Незважаючи на те, що наведена вище класифікація є умовною, вона допомагає зорієнтуватися у виборі.

Переваги карликових хвойників
Майже всі види таких рослин пристосовані до нашого клімату.
Протягом усього року вони радуватимуть вас своїм зеленим забарвленням.
З їхньою допомогою можна створювати різні ландшафтні композиції. Ваша ділянка стане по-справжньому красивою.
Завдяки своїм компактним розмірам вони органічно виглядатимуть навіть на маленькій території, тому можуть використовуватися в ландшафтному дизайні невеликої ділянки.
Вони досить прості у догляді, оскільки карликова хвоя не потребує формування крони.