Сад для домашніх тварин

Багато мешканців приватних будинків та котеджів обзаводяться домашніми тваринами. Собаки та коти люблять проводити час на вулиці, тому одним із головних завдань будь-якого господаря — це створити для вихованця комфортні умови на ділянці. Але це не означає, що територія повинна перетворитися на напівзруйнований і брудний пустир, садовий простір можна зробити однаково привабливим як для тварини, так і для власника.

Найкращим способом створення ландшафту для вас і вашого вихованця – дати йому можливість задовольняти свої природні потреби. Поспостерігайте за твариною та визначте її шкідливі звички. Це допоможе вам облаштувати територію відповідно до поведінки домашнього улюбленця.

Сад для собак
Собаки дуже люблять проводити час на вулиці, тому при створенні ландшафту важливо враховувати кілька моментів:

Всім відомо, що собаки часто риють землю, особливо це стосується деяких порід. Можна привчити собаку копати в якомусь спеціально відведеному місці, засипавши його м’яким ґрунтом.
Облаштуйте для свого вихованця будку або навіс, щоб він міг сховатися від сонця або дощу.
Грядки та квітники повинні бути на піднесенні та обгороджені невеликими парканчиками.
Потрібно обладнати місце, де вихованець прийматиме їжу або гратиме. Не влаштовуйте ігрове місце там, де собака може щось пом’яти чи пошкодити.
Намагайтеся виводити собаку гуляти за територію ділянки, дайте їй можливість справити потребу і побігати, тоді в саду вона поводитиметься набагато спокійніше.
Позбавтеся всіх отруйних рослин, які можуть призвести до отруєння або опіків.
Звичайно, найнадійнішим способом убезпечити ділянку від лап вихованця – це його навчання та дресирування. Вихована і улюблена своїми господарями тварина ніколи не стане пакостити і має намір шкодити.

Сад для котів
Кішки – це волелюбні та норовливі звірі, ніякі садові паркани не зможуть утримати їх на ділянці. Тим не менш, потрапляючи в сад коти потребують захисту:

Багато рослин здатні заподіяти шкоду коту. Більшість видів декоративних насаджень та плодових чагарників можуть спричинити втрату апетиту та розлад кишечника.
Щоб зробити сад більш підходящим для пухнастого вихованця, встановіть на території миски або кашпо з котячою травою (котівник, м’ята, валеріана). Вона безпечніша за газонну, оскільки не піддається впливу гербіцидів і добрив.
Якщо вам необхідно щось захистити, використовуйте сітку. Коти дуже не люблять вологу землю, а збагачений перегноєм або компостом ґрунт їх відвадить.
Для котячих лапок щебінь або дрібний гравій є досить гострими, тому краще відмовитись від використання цих матеріалів.